Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2993/25.11.2022 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, δημοσιεύει φωτογραφία  
του γειτονικού Μοναστηριού από καρτ ποστάλ που ταχυδρομήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1917 συνοδευόμενη με το παρακάτω κειμενο   : 

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ 1917

Η παρουσία στην περιοχή μας των Γαλλικών στρατευ-μάτων, κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι έντονη ακόμα και σήμερα, όπως έχουμε γράψει και άλλες φορές. Έχουν αφήσει έντονο αποτύπωμα, όπως π.χ. με τον ρυμοτομικό χάρτη της Φλώρινας, τον επωνομαζόμενο Γαλλικό. Έντονη όμως είναι και η αποτύπωση μέσω του φωτογραφικού φακού στιγμιότυπων της καθημερινής ζωής που αποτελούν μοναδικές πηγές για την ιστορία αυτού του τόπου εκείνη την περίοδο. Οι περισσότερες φωτογραφίες κυκλοφόρησαν ως επιστολικά δελτάρια (καρτ ποστάλ) και τα μηνύματα που «μετέφεραν» αυτά τα δελ-τάρια δίνουν επιπλέον πληροφόρηση για τις συνθήκες ζωής εκείνης της περιόδου.

Η καρτ ποστάλ του σημερινού ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ, που μας την εμπιστεύτηκε ο φίλος της ΦΩΝΗΣ Γιάννης Μόμτσης, ταχυδρομήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1917 και αποτυπώνει περιοχή του γειτονικού Μοναστηριού και στο πίσω μέρος γράφει:

«Αγαπητή Φερνάντ,

Δεν έλαβα ακόμη το πακέτο σου, μιλάς σαν να πρόκειται να κάνει καιρό για να έρθει. Θα το αγνοήσω όταν θα το έχω γιατί τα δρομολόγια των τρένων δεν λειτουργούν καθόλου καλά λόγω ανεφοδιασμού καυσίμων. Η υγεία μου είναι καλή και ελπίζω η κάρτα μου να σας βρει όλους το ίδιο καλά. Ο Κοκοτ βρήκε τον σκελετό των γυαλιών μου (κάπου??). Ελπίζω ότι στο πρώτο γράμμα που θα μου στείλεις θα μου πεις περαιτέρω για αυτό. Δεν έλαβα ακόμη ένα γράμμα ούτε έμβασμα ούτε δέμα που μου στείλατε στο(???) αλλά αυτό μπορεί να πάρει 1,2 ίσως και 3 μήνες για να ξανα-έρθει.

Θερμά φιλιά σε όλους. Αναμένω για νέα.

Ο ( δυσανάγνωστο) που σας φιλάει πολύ.

Χαιρετισμούς σε όλη την οικογένεια.»


Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Γιάννη Μόμτση για την παραχώρηση της -αυθεντικής- καρτ ποστάλ.