Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η Δημοτική Παράταξη "Ενότητα-Συνεργασία" και ο επικεφαλής της Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της τηλεθέρμανσης ενώ τοποθετήσεις έκαναν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ν.Ιωακειμίδης για θέματα υγείας , ο Θ.Σεχίδης , Παπαγρηγορίου Γ. , Μπαρδάκας Χ., και Καρυπίδης Ν. οι οποίοι αναφέρθηκαν σε διάφορα άλλα θέματα.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όλες τις τοποθετήσεις : 


Σας ευχαριστώ που αποδεχτήκατε την πρόσκληση της Δημοτικής Παράταξης Ενότητα- Συνεργασία για την αποψινή συνέντευξη τύπου. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το κρισιμότερο και σπουδαιότερο ζήτημα που απασχολεί σήμερα την τοπική κοινωνία. Ζήτημα που μας ταλάνισε όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν είναι άλλο από την τηλεθέρμανση. Οι εξελίξεις δυστυχώς είναι αρνητικές. Η τηλεθέρμανση εγκαταλείπεται άρον-άρον σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιαννάκη. Γιατί άραγε; Ας πάρουμε τα πράγματα με χρονολογική σειρά.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 στη σύσκεψη φορέων της Π.Ε.Φλώρινας ο Δήμαρχος δηλώνει: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα, γιατί μας πλήττει, είναι να εξασφαλίσουμε καταρχάς την τηλεθέρμανση, η οποία τρέχει αυτήν τη στιγμή. Είναι ένα έργο 55 εκ. ευρώ, είναι σε στάδιο κατασκευής, έχει φτάσει μέχρι τα όρια του αστικού ιστού και τώρα αναμένεται να μπει και προς την πόλη. Ένα μεγάλο πρόβλημα ταυτόχρονα με την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, είναι και η τηλεθέρμανση της Μελίτης, η οποία επίσης είναι σε εξέλιξη. Στα σχέδια μας έχουμε ακόμα τη δημιουργία μικρών τηλεθερμάνσεων σε χωριά, μέσα από λέβητες βιομάζας ή φυσικού αερίου. Αυτό το θέμα θα το συζητήσουμε και θα δούμε πως θα το προχωρήσουμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε τις περιοχές μας. Ανεξάρτητα με το τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση για την λειτουργία της ΔΕΗ εμείς πρέπει να στηρίξουμε την τοπική μας κοινωνία».

Δημοτικό Συμβούλιο 14 Οκτωβρίου 2019. Ο Δήμαρχος Φλώρινας  χαρακτήρισε την τηλεθέρμανση ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της περιοχής που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής μας. «Είναι η ώρα, εμείς και οι δημότες, να το στηρίξουμε. Εμείς θα σταθούμε δίπλα στους δημότες και θα τους ελαφρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Παρόλα αυτά, αυτή τη στιγμή πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Κάποιες μπορεί να μην αρέσουν. Αλλά πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να στηρίξουμε το έργο για να προχωρήσει. Και πρέπει να το δείξουμε αυτό»

Ειδική συνεδρίαση για τη μεταλιγνιτική εποχή στις 18 Νοεμβίου καταθέτει τις εξής προτάσεις:
«1. Η συνέχιση της λειτουργίας της υπερσύχρονης καταλυτικής μονάδας της «Μελίτης 1» τουλάχιστον μέχρι το 2038 που είναι και το χρονικό όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή ένωση.
Εναλλακτική πρόταση θα μπορούσε να είναι η μετατροπή της άδειας για την λιγνιτική μονάδα «Μελίτη 2» σε φυσικού αερίου και η κατασκευή της με την μορφή ΣΔΙΤ.
2. Η λειτουργία της τηλεθέρμανσης Φλώρινας που είναι ζωτικής σημασίας για τον οικογενειακό προϋπολογισμό».

Στις 8 Μαρτίου του 2020 ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου επισκέπτεται τον Δήμο Φλώρινας και ο Δήμαρχος μιλάει για:«το υψηλό κόστος θέρμανσης, την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου της τηλεθέρμανσης και την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την έλευση του φυσικού αερίου»
Και μετά από αυτές τις σαφείς δηλώσεις, που δεν επιδέχονταν καμία αμφισβήτηση τη χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκαν, αίφνης, και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έγινε η μεγάλη στροφή. 
Τον Μάιο σε ανακοίνωση του υπογραμμίζει ότι:  
«η  προγραμματισμένη για το έτος 2023 διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης στερεί από την πράξη «Τηλεθέρμανση Φλώρινας» την απαιτούμενη θερμική ενέργεια για την λειτουργία του δικτύου τηλεθέρμανσης και αίρει την σκοπιμότητα υλοποίησης του υποέργου 5 «Μετασκευές ΔΕΗ» το οποίο ήταν υποχρέωση της Δ.Ε.Η Α.Ε. και πλέον δεν υπάρχει περίπτωση κατασκευής του. Έτσι, με βάση τις νέες συνθήκες, είναι αδύνατη η ολοκλήρωση όλων των υποέργων της πράξης της Τηλεθέρμανσης Φλώρινας καθώς και η έναρξη των διαδικασιών της Τηλεθέρμανσης Μελίτης και προκύπτει η ανάγκη αναθεώρησης του προγραμματισμού και η αλλαγή των διαδικασιών για τη θέρμανση των κατοίκων της πόλης»

Και ρωτάω. Όταν έκανε τις προηγούμενες δηλώσεις και πολύ περισσότερο τον Νοέμβριο του 2019 στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το κλείσιμο των μονάδων, δεν ήταν προγραμματισμένη η  διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης;

Ποιος είπε ότι  διακόπτεται η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης; 

Αποκλείει  ο Δήμαρχος το ενδεχόμενο να λειτουργήσει με φυσικό αέριο για τα επόμενα χρόνια; Ή ακόμα και με λιγνίτη, αν η Χώρα δεν είναι έτοιμη να αντικαταστήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα με άλλες μορφές ενέργειας; Ακόμα-ακόμα και με μικτή καύση βιομάζας και λιγνίτη; Και ποιος του είπε ότι ο λιγνίτης απαγορεύεται στη λειτουργία τηλεθερμάνσεων; Ένα είναι βέβαιο. Ότι αποσύρεται ο λιγνίτης μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, για να τελειώνουμε με το συγκεκριμένο και για να λύσουμε κάθε απορία του Δημάρχου, η τηλεθέρμανση της Φλώρινας μπορεί να λειτουργήσει όπως ακριβώς θα λειτουργήσουν οι τηλεθερμάνσεις Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης, οι οποίες φυσικά, δεν εγκαταλείπονται. Έτσι για να κατανοήσουμε, ότι τα μόνα αδιέξοδα είναι αυτά του μυαλού μας.

Στις 17 Ιουνίου 2020 δηλώνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα γίνει συνεδρίαση με την παρουσία κυβερνητικών στελεχών για την τηλεθέρμανση. Ενάμισι μήνα μετά δεν έχει πραγματοποιηθεί. Και ρωτώ: Πότε θα γίνει; Αφού θα έχει απενταχθεί και επίσημα το έργο;

Και στις πιο πρόσφατες δηλώσεις μας λέει ότι «για την ακύρωση του έργου της ολοκλήρωσης της τηλεθέρμανσης δεν ευθύνεται ο Δήμος αλλά η απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας να απενταχθεί το έργο». Εδώ έχουμε τις ενστάσεις μας. 

Πρώτον, γιατί δεν αντέδρασε μπαίνοντας στη διαδικασία να εξηγήσει στους αρμόδιους ότι η τηλεθέρμανση είναι έργο ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας και ότι είναι η πιο συμφέρουσα λύση για τους δημότες σε σχέση με το φυσικό αέριο για το οποίο θα αναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα αγοράς καυστήρα, εγκατάστασης και αντικατάστασης οικιακών συσκευών;
Δεύτερον, γιατί δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς για να ακούσει τις απόψεις τους και να καθορισθεί πλειοψηφικά και από κοινού η στάση μας;
Τρίτον, πως κατάφερε εν ριπή οφθαλμού να αλλάξει στάση και να ξεχάσει όλα όσα έλεγε για την τηλεθέρμανση;
Απάντηση στις ενστάσεις μου δεν περιμένω. Οι ενστάσεις έχουν αφορμή τη θέση του Δημάρχου ότι δεν ευθύνεται ο Δήμος για την τηλεθέρμανση αλλά το Υπουργείο Ενέργειας. Έρχεται όμως δυστυχώς μία δήλωση του αρμόδιου υπουργού του κ. Χατζηδάκη να διαψεύσει τον Δήμαρχο. Σε ημερίδα τον Φεβρουάριο στην Πτολεμαΐδα με θέμα την απολιγνιτοποίηση ο κ. Χατζηδάκης λέει και σας το μεταφέρω αυτούσιο, αναφερόμενος στη ΔΕΔΑ:  «το νέο business plan της εταιρείας δίνει προτεραιότητα στις περιοχές της Φλώρινας, της Κοζάνης και του Αμύνταιου. Διευκρίνισε ότι οι πόλεις και οι τοπικές κοινωνίες θα είναι αυτές που θα διαλέξουν την τηλεθέρμανση ή την χρήση του φυσικού αερίου αφού πρώτα τους παρουσιαστεί η σχέση κόστους/όφελος της κάθε επιλογής».

Ποιος λοιπόν αποφάσισε για ολόκληρη πόλη, χωρίς να ερωτηθούν οι δημότες;

Μπορεί να είναι αργά αλλά υπάρχει ακόμα ένα μικρό περιθώριο χρόνου για να αναθεωρηθεί η στάση της Δημοτικής Αρχής. Δεν είμαστε κακοπροαίρετοι και ως εκ τούτου δεν χρεώνουμε σκοπιμότητες στον κ. Γιαννάκη. Εξετάζοντας το ζήτημα καλοπροαίρετα, θεωρούμε ότι έχει κάνει λανθασμένη εκτίμηση. Η τηλεθέρμανση είναι η καλύτερη λύση για τον τόπο μας. Είναι κρίμα ένα έργο που ξεκίνησε, έστω και μετά από χίλια-μύρια κύματα, να πάει χαμένο. Έφτασε στην είσοδο της πόλης ,τα υλικά πληρώθηκαν και η εταιρεία ήταν έτοιμη να εισέλθει στον αστικό ιστό για να κατασκευάσει το δίκτυο. 17.000.000 ευρώ δαπανήθηκαν επί συνόλου 33.000.000 εκατομμυρίων ευρώ. Οι Δήμοι Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας και  Κοζάνης επιμένουν στην τηλεθέρμανση και σίγουρα δεν ενεργούν εις βάρος των συμπολιτών τους; 
Άλλωστε όπως και ο ίδιος Δήμαρχος αναφέρει σε ανακοίνωση τον περασμένο Μάιο «το κόστος για τον καταναλωτή σε σημερινές τιμές θα είναι αντίστοιχο  του κόστους σε όλη την επικράτεια, αφού εντάσσεται στον ελεύθερο ανταγωνισμό και έχει άμεση εξάρτηση από τον αριθμό συνδέσεων και τον τελικό προμηθευτή αερίου».

Άρα η χαμηλή τιμή δεν σίγουρη. Θα έλεγα καθόλου σίγουρη, γιατί θα είναι αποτρεπτικό το κόστος καυστήρα και εγκατάστασης για πολλούς. Και για ακόμα περισσότερους ούτε σκέψη να συνδεθούν λόγω χαμηλών εισοδημάτων σε μία περιοχή που τη μαστίζει η ανεργία και το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πενιχρό. Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές προεκτάσεις, ας κρατάμε μικρό καλάθι. Σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για απόσυρση και του φυσικού αερίου. Αυτό ήδη είναι γνωστό ότι συζητιέται. Επιστημονικά περιοδικά αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο του 1990 οι αγωγοί φυσικού αερίου στη Μεγάλη Βρετανία διέρρευσαν τόσο πολύ μεθάνιο ώστε οι διαρροές εκεί συνέβαλαν περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη από ότι το φυσικό αέριο που κάηκε σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Edward Markey, οι εταιρείες διανομής φυσικού αερίου το 2011 ανακοίνωσαν την διαρροή 69 δις κυβικών εκατοστών φυσικού αερίου στην ατμόσφαιρα που είναι ίσες με τις ετήσιες εκπομπές CO2  περίπου 6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

Όσο τώρα για κόστη που θα ενδεχομένως θα επιβαρύνουν τη ΔΕΗ ή τα κρατικά ταμεία, ούτε λόγος να γίνεται. Το κόστος κατασκευής της μονάδας για τις τηλεθερμάνσεις Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης, το οποίο αναλαμβάνει η ΔΕΗ είναι υπερπολλαπλάσιο του κόστους μονάδας απομάστευσης για τη Φλώρινα. Στο κάτω-κάτω αν μιλάμε για δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, τα όποια κόστη, να επιβαρύνουν το ταμείο δίκαιης μετάβασης. Είναι χρήματα που δικαιούνται οι περιοχές  που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση και αξιοποιούνται προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των κατοίκων. Αρκεί να εκφράσουμε τη βούληση εμείς και να συμπεριλάβουμε στις προτάσεις μας την ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης.
Καλούμε σήμερα δημόσια τον Δήμαρχο Φλώρινας να επανεξετάσει τη θέση και στάση του, σε συνεννόηση με τους φορείς του τόπου, στο ζήτημα της τηλεθέρμανσης. Το ίδιο θα κάνουμε και σε συνάντηση την οποία θα επιδιώξουμε μαζί του το συντομότερο δυνατόν.
Ας αναλάβουμε πια όλοι τις ευθύνες μας.

Η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου 
Ιωακειμίδη Νικόλαου 

Η υγεία είναι ένα αγαθό το οποίο δεν προσφέρεται και δεν πρέπει να προσφέρεται για στείρα αντιπολίτευση. Όμως αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι το καλό των δημοτών μας και για το λόγο αυτό ορθές και ωφέλιμες προτάσεις σχετικές με τη βελτίωση του επιπέδου υγείας των δημοτών πρέπει να εισακούγονται και να υλοποιούνται ακόμα και αν προέρχονται από την αντιπολίτευση, ακολουθώντας και βέλτιστες πρακτικές άλλων δήμων.
Η ενεργότερη εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εξυπηρέτηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ιδιαίτερα μετά τα πρώτα διδάγματα της πανδημίας COVID-19 κρίνεται απαραίτητη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης το περασμένο έτος εκδήλωσε την πρόθεση για τη συμμετοχή των Δήμων στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θέση την οποία επανέλαβε ο Υπουργός Εσωτερικών κατά τον τρέχοντα μήνα. Ο Δήμος Φλώρινας οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να μην εμφανιστεί ουραγός στις εξελίξεις. Εξάλλου ο Καλλικράτης προβλέπει αρμοδιότητες των Δήμων σχετικές με την εφαρμογή δράσεων προώθησης της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας καθώς οι Δήμοι είναι η βαθμίδα τοπικής αυτοδιοίκησης που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και γνωρίζει άμεσα τις ανάγκες τους. Η ουσιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους αναμένεται με ταυτόχρονη μεταφορά πόρων και προσωπικού. Βεβαίως τεκμηριωμένες προτάσεις ενίσχυσης της υγειονομικής περίθαλψης των δημοτών μας υπήρξαν στις προεκλογικές δεσμεύσεις της παράταξής μας. 
Την 1η Απριλίου 2020 κατατέθηκε τεκμηριωμένη πρόταση των δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας και υπηρετούντων στο χώρο της Υγείας κ. Ακριτίδη Αλέξανδρου και εμού προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο με την οποία ζητήσαμε πρόσληψη δύο Ιατρών και τριών Νοσηλευτών με σύμβαση έργου.Την πρόταση αναλύσαμε σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο παραθέτοντας ορθές πρακτικές άλλων Δήμων και αναγνωρίστηκε η σημασία της.Την πρόσληψη κατοχύρωνε νομικά, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της Δημοτικής Αρχής, πράξη νομοθετικού περιεχομένου σχετική με την κάλυψη έκτακτων αναγκών των Δήμων ενόψει της πανδημίας COVID-19.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις ενόψειτηςCOVID-19 εξαιρούνται από τις ήδη γνωστές διαδικασίες πρόσληψης. Ο χρόνος πέρασε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και τελικά η εταιρεία "Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε." στις 15 Απριλίου ευαισθητοποιήθηκε προς τιμήν της από την πρόταση μας και με αίσθημα κοινωνικής προσφοράς, προσέλαβε και κάλυψε τη μισθοδοσία της αξιόλογης συναδέλφου ιατρού Φωτεινιώτου Άννας για 2 μήνες και παραχώρησε τις υπηρεσίες της στο Δήμο. Η εποχή της πανδημίας COVID-19 δεν τελείωσε. Θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και δεύτερο κύμα αυτής εντός του έτους. Παρόλα αυτά έως σήμερα η πρότασή μας δεν έχει υλοποιηθεί. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι ο ΟργανισμόςΕσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, ο οποίος είναι εκτενής και αναλυτικός, προβλέπει Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας το οποίο επιφορτίζεται με την υλοποίηση προγραμμάτων δημόσιας υγείας από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και δύναται να συντονίσει συναφείς δράσεις σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς υγείας. Θα σας πω ένα παράδειγμα το οποίο ανέφερα και στην ενημέρωση για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ από τον περιφερειάρχη και θα επιμένω: η αναβάθμιση και ο εξοπλισμός των περιφερειακών ιατρείων για τον οποίο θα μπορούσε ο Δήμος να αντλήσει χρήματα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Επιπλέον ενόψει της COVID-19 δόθηκαν και έκτακτα κονδύλια τα οποία κάποια στιγμή η δημοτική αρχή οφείλει να μας ενημερώσει για το που και πως διατέθηκαν. Η διάθεση αυτών θα έπρεπε να συντονιστεί έπειτα από προσεκτικό σχεδιασμό από τo Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, του οποίου είμαι μέλος από την αντιπολίτευση, και το οποίο θα συνέβαλε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της επέκτασης της πανδημίας ουδέποτε συνεδρίασε σχετικά με τη λήψη αποφάσεων σχετικών με τηνCOVID-19 στο Δήμο μας. Πραγματοποιήθηκαν δύο μόνο συνεδριάσεις το Νοέμβριο του 2019 σχετικά με τον αποχιονισμό και τον Ιούνιο 2020 εν μέσω αντιπυρικής περιόδου σχετικά με την πυροπροστασία.
Θα σας αναλύσω εν τάχει και επιγραμματικά για την προσφορά και το έργο της ιατρού που είχε την ευαισθησία να προσλάβει και να διαθέσει στο Δήμο Φλώρινας η εταιρεία "Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας". Η ιατρός παρά τις οποιεσδήποτε καθυστερήσεις πραγματοποίησε σε χρονικό διάστημα ενός μήνα, συνολικά 108 ιατρικές πράξεις τόσο στην πόλη της Φλώρινας όσο και σε 24 τοπικές κοινότητες, με τη συμβολή της Δομής "Βοήθεια στο Σπίτι" όπου αυτή κρινόταν απαραίτητη. Το εύρος των ιατρικών πράξεων συμπεριελάμβανε την κατ' οίκον κλινική εξέταση ασθενών, τη συνταγογράφηση της φαρμακευτικής τους αγωγής και απλές χειρουργικές πράξεις. Είναι προφανές ότι η εργασία της ιατρού ήταν πολύτιμη εξασφάλισε τη συνεχιζόμενη περίθαλψη των πολιτών με χρόνια νοσήματα εν μέσω της πανδημίας και αποφόρτισε το νοσοκομείο Φλώρινας αφήνοντας το να επιτελέσει το έργο της περίθαλψης των σοβαρών και επειγόντων περιστατικών. 
Δε θα σας κουράσω περισσότερο. Στόχος μου ήταν η ενημέρωσή σας και των δημοτών για το έργο της ιατρού καςΦωτεινιώτου εν μέσω πανδημίας και παρακολουθώντας τις εξελίξεις θα προχωρήσουμε σε μια ειδική ενημέρωση για τα θέματα υγείας στο Δήμο μας. Η παράταξή μου και εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε για τη συνεργασία μας όπου και εφόσον μας ζητηθεί από τη δημοτική αρχή στο φλέγον ζήτημα της δημόσιας υγείας στην πόλη μας. 

Ευχαριστώ για την προσοχή σας! 

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ, ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ.

Η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου 
Καρυπίδη Νικολάου 

Έχω τονίσει στον Δήμαρχο ότι ακόμα και ο πιο αισιόδοξος ανθρώπους του κόσμου να ήμουν μετά από όλα αυτά που έχω ακούσει για τις τηλεθερμάνσεις από τότε που ανέλαβε η καινούρια Δημοτική Αρχή, τελικά κυριαρχεί η απογοήτευση και η απαισιοδοξία και η αιτία  που κυριαρχούν αυτά τα συναισθήματα είναι η  τοποθέτηση του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι θα φέρει φυσικό αέριο στην Φλώρινα για την Μελίτη ούτελόγος. Γιατί;


Η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου 
Μπαρδάκα Χρήστου 

Αυτό που χαρακτηρίζει την Δημοτική Αρχή είναι η απουσία προγραμματισμού καθώς όσα έργα υλοποιούνται αφορούν συμβάσεις ή μελέτες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Όλα αυτά, παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε η διαπαραταξιακή συμφωνία η οποία περιλαμβάνει σωρεία καταγραφών που αφορούν έργα και παρεμβάσεις. Επίσης παραβλέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις που έχουμε θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στις προτάσεις μας που δημοσιεύονται στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο. Τέλος η Δημοτική Αρχή με συγκεκριμένες ενέργειες που έχει κάνει, επιδεικνύει  έλλειψη σεβασμού στους Φλωρινιώτες και Φλωρινιώτισσες. Η Φλώρινα είναι οι άνθρωποι της.

Η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου 
Παπαγρηγορίου Γεώργιου 

Σε μία συνέντευξη μου τον Νοέμβριο του 2019 στο κρατικό ραδιόφωνο ρωτήθηκα, πως εκτιμώ την πορεία του έργου της τηλεθέρμανσης, με δεδομένο εκείνη την περίοδο ότι η ανάδοχος εταιρεία θα ξεκινούσε την κατασκευή του δικτύου στον ιστό της πόλης την Άνοιξη του 2020.
Απάντησα τότε ότι έχουμε ακούσει τόσα για την τηλεθέρμανση, ακόμα και ημερομηνίες έναρξης της λειτουργίας της, τόσες υποσχέσεις, που αν δεν δουν τα μάτια μου, καμία εκτίμηση δεν μπορώ να κάνω με ασφάλεια. Και δεν είχα άδικο.
Έτσι για την ιστορία το έργο αυτό, κάνοντας ένα σκωπτικό σχόλιο, χωρίζεται σε 2 στάδια. Το πρώτο στάδιο ήταν των απατηλών υποσχέσεων και των ψευτοεγκαινίων. Το δεύτερο ήταν η περίοδος κατασκευής από  εταιρεία, που εμπλέκονταν και ο περιβόητος Καλογρίτσας, η οποία τελικώς δήλωσε αδυναμία συνέχισης του έργου.
Μετά από πολλές περιπέτειες η νέα εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή του δικτύου και έφτασε στην είσοδο της πόλης. Δαπανήθηκαν 17 εκατομμύρια με τα υλικά αγορασμένα. Και αιφνιδιαστικά σταματά. Μία μόνο απορία θα εκφράσω. Γιατί ο Δήμαρχος μπροστά σε μια τέτοια, μεγίστης σημασίας, απόφαση δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους επίσημους φορείς του τόπου, γιατί δεν ζήτησε τη συνδρομή τους και γιατί δεν το συζήτησε με κανέναν.
Νομίζω πως ο κ. Κωνσταντινίδης ήταν κατατοπιστικότατος και αναλυτικός στην τοποθέτηση του. Θα προσθέσω μία φράση με αποδέκτη τον κ. Δήμαρχο. Ο απελθών Δήμαρχος «τραυμάτισε» εντός εισαγωγικών την τηλεθέρμανση. Ο σημερινός ας μην την «δολοφονήσει».