Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης συμμετείχε την Τετάρτη 29 Ιουλίου στη συνάντηση εργασίας που συνδιοργάνωσαν οι ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.


Εισηγητής ήταν ο κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διαχείριση των αποβλήτων είναι ζήτημα που πρέπει να ξεκινήσει από κάθε σπίτι με τη διαδικασία της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή, με μια προσπάθεια πρόληψης, μη δημιουργίας αποβλήτων. Εφόσον αυτό το κομμάτι καλύπτει το πρώτο στάδιο της διαχείρισης, το δεύτερο κομμάτι αφορά τα υπόλοιπα απορρίμματα τα οποία δεν θα πρέπει να πηγαίνουν για ταφή, αλλά σε σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας. Συγκεκριμένα, ο στόχος για το ποσοστό ταφής έχει προσδιοριστεί στο 10% το 2030.

Στη συνάντηση έγινε αναλυτική παρουσίαση των τρόπων με τους οποίους τόσο η κεντρική διοίκηση, όσο και οι ΟΤΑ, θα εργαστούν από κοινού προκειμένου να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, καθώς και στην εφαρμογή συστήματος πληρωμής με βάση την παραγωγή των απορριμμάτων