γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης
parathrhthsflo.blogspot.com

Παρακολουθήσαμε την πρώτη μετα κορωνοϊό συνεδρίαση, δια ζώσης, του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας και ομολογώ ότι δεν εκπλαγήκαμε. Η κατάσταση είναι σταθερά υποβαθμισμένη. Όχι πως περίμενα να αλλάξει κάτι στη συμπεριφορά των Δημοτικών Συμβούλων αλλά μου περνούσε η σκέψη ότι ίσως να βελτιωνόταν η ποιότητα του διαλόγου.

Ο Δήμαρχος Φλώρινας μάταια και με περισσή υπομονή προσπαθούσε να πείσει την μείζονα μειοψηφία, οι εισηγητές κι αυτοί από την μεριά τους έδιναν κάθε λεπτομέρεια για τις εισηγήσεις τους ανταποκρινόμενοι επαρκώς στις συνεχείς και πολλές φορές άσκοπες ερωτήσεις, όμως δεν κατόρθωσαν να πείσουν τους Δημοτικούς Συμβούλους την παράταξης «ΕΝΟΤΗΤΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» να αλλάξουν την προγραμματισμένη εκ των προτέρων αρνητική στάση τους. Κι αυτό για τον απλούστατο λόγο πιστεύουν ότι εφόσον είναι στην αντιπολίτευση η πολιτική τους υποχρέωση είναι να καταψηφίζουν τα θέματα που φέρνει η πλειοψηφία ή γιατί δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα.

Αυτό φάνηκε καθαρά σε δύο θέματα της τηλεθέρμανσης και της διάθεσης ποσού 60.000 ευρώ στο νομικό πρόσωπο για την ασφαλή λειτουργία παιδικών σταθμών. Κι ενώ πείστηκαν από τον εισηγητή κ. Δ. Ηλιάδη ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες εργασίες για την ασφαλή λειτουργία του παιδικού σταθμού της περιοχής του Αγίου Δημητρίου, σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΣΠΑ, το καταψήφισαν με το αιτιολογικό ότι καταψήφισαν το πρόγραμμα!!!

Στην ουσία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας ψηφίσανε να μην λειτουργήσει ο παιδικός σταθμός, χωρίς να σκεφτούν τι θα γίνουν τα παιδιά του κοσμάκη που περνά πολύ δύσκολα. Δεν τους νοιάζει, γιατί η μόνη σκέψη τους είναι η τυφλή αντίδραση, να πούνε όχι και «γαία πυρί μιχθήτω». Ακολουθούν την σκληρή και αδιέξοδη όμως γραμμή είπα μια φορά όχι θα συνεχίσω να λέω όχι μέχρι το τέλος. Στείρα άρνηση που ακυρώνει τον ίδιο τους τον εαυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο και την κοινωνία. Γιατί έτσι αντιπολιτεύονται το εαυτό τους και όχι την παράταξη του Δημάρχου. Λες κι έχουν πάθει «vertigo».

Η αναγνώριση του λάθους είναι ύψιστη πολιτική πράξη και τιμά αυτόν που την κάνει.
Χρειάζεται να κάνω δύο επισημάνσεις σ’ αυτά που ειπώθηκαν και σύμπασα η αντιπολίτευση τα πέρασε «ντούκου».

Η πρώτη αφορά τα όσα είπε ο κ. Ηλιάδης για τους παιδικούς σταθμούς ότι δεν βρήκε «σταγόνα πετρέλαιο» τον Σεπτέμβρη που ανέλαβε και σήμερα οι δεξαμενές τους είναι γεμάτες για τον Σεπτέμβρη που θα λειτουργήσουν. Κι αυτό σημαίνει πρόνοια και σωστή οργάνωση.

Η δεύτερη επισήμανση έχει να κάνει μ’ αυτό που ειπώθηκε από τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Γιαννάκη και το οποίο χρήζει περεταίρω έρευνας και εξηγήσεων. Είπε λοιπόν ότι κατά τον φετινό χειμώνα η δαπάνη για πετρέλαιο ήταν 60.000 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 380.000 -400.000 ευρώ!!! Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας υπάρχει χαοτική διαφορά. Κάποιοι ίσως προβάλλουν ότι ο φετινός χειμώνας ήταν ηπιότερος, που δεν ήταν, αλλά και πάλι τα ποσά έχουν τεράστια απόκλιση που δεν δικαιολογείται.

Περιμέναμε να αντιδράσει άμεσα η αντιπολίτευση και κυρίως η μείζων μειοψηφία αλλά εις μάτην. Θα μου πείτε εδώ δεν αντιδράσανε –και κυρίως οι χρηματίσαντες Αντιδήμαρχοι Οικονομικών- όταν τα αυτοκίνητα του Δήμου Φλώρινας τα ασφαλίζανε σε ασφαλιστές της Δράμας, τα επισκευάζανε σε συνεργεία αυτοκινήτων της Κοζάνης και τα περνούσανε ΚΤΕΟ στην Καστοριά. Μόνο στους επαγγελματίες της Φλώρινας δεν δίνανε δουλειά. Ε, αυτοί σήμερα χωρίς ντροπή κουνάνε το δάχτυλο στον σημερινό Δήμαρχο και την πλειοψηφούσα παράταξη, οι οποίοι καταβάλουν επίπονες προσπάθειες για να συμμαζέψουν κάπως την κατάσταση, κι όπως δήλωσε ο κ. Δήμαρχος καθημερινά και ανακαλύπτουν κάποιο πρόβλημα που έρχεται από το παρελθόν και πρέπει να λυθεί.
Ερχόμαστε τώρα στο μεγάλο θέμα της ενέργειας και το έργο της τηλεθέρμανσης Φλώρινας, για το οποίο η μείζων μειοψηφία ανέβηκε στα κεραμίδια. Ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα γιατί ακυρώθηκε το έργο και την ευθύνη βέβαια την ρίχνουν στον τωρινό Δήμαρχο Βασίλη Γιαννάκη αλλά και τον προηγούμενο τον Γιάννη Βοσκόπουλο εσχάτως.
Ξεχνάει βέβαια ο κ. Κωνσταντινίδης ότι από το 2007 μέχρι το 2015 ήταν βουλευτής της ΠΕ Φλώρινας και φέρει βαρύτατη ευθύνη για την τηλεθέρμανση, που τα χρόνια που ήταν βουλευτής έρεε το χρήμα άφθονο και μπορούσε να ολοκληρωθεί η τηλεθέρμανση. Ο κύριος υπεύθυνος που δεν έγινε η τηλεθέρμανση Φλώρινας και κατ’ επέκταση και της Μελίτης είναι ο τότε βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης και ακολουθούν οι πρώην Δήμαρχοι Στέφανος Παπαναστασίου και Γιάννης Βοσκόπουλος. Δικαιολογίες μπορεί ο καθένας να βρει πολλές, αλλά αυτή είναι η γυμνή αλήθεια.

Αυτή που κινήθηκε μεθοδικά και άμεσα είναι η σημερινή πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο που εκτίμησε έγκαιρα το νέο τοπίο στην ενέργεια και πήρε τις σωστές αποφάσεις.

Να θυμίσω ότι στις 18 Νοεμβρίου 2019 σε ευρεία σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου ακούστηκαν όλες οι απόψεις και από συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς και ελήφθησαν αποφάσεις σχεδόν ομόφωνα -πλην μιας- τις οποίες είναι καλά η μείζων μειοψηφία που τις ψήφισε να τις ξαναδιαβάσει για να τις θυμηθεί και να τις υποστηρίξει. Γιατί αυτό που κάνει σήμερα να επιστρέψει στην κατασκευή της τηλεθέρμανσης όταν οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, όταν καταργείται ο λιγνίτης οριστικά και αμετάκλητα το 2023, και μάλιστα με απόφαση του πρωθυπουργού, είναι καταστροφικό για τον τόπο και τους κατοίκους του .

Η επιμονή της μείζονος μειοψηφίας να ξαναγυρίσουμε στην κατασκευή της τηλεθέρμανσης, καλώντας μάλιστα τον Δήμαρχο σε αγώνες γι’ αυτό, είναι επικίνδυνο πισωγύρισμα και το μόνο που θα πετύχει είναι να «ροκανίσει» χρήσιμο χρόνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δημιουργικές προτάσεις και καλούς αγώνες για τους πολίτες και τον τόπο μας.

Ζητάει να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρει απόφαση για την τηλεθέρμανση που είναι πεθαμένη. Μα το Δ.Σ. με πρωτοβουλία του Δημάρχου έλαβε έγκαιρα απόφαση τον Νοέμβρη του 2019 και μάλιστα σχεδόν ομόφωνη. Πλατύτερη συνεδρίαση δεν μπορούσε να γίνει.

Ας το συνειδητοποιήσουν καλά ο κ. Κωνσταντινίδης και η παρέα του, ότι κάθε συζήτηση για την τηλεθέρμανση Φλώρινας είναι μνημόσυνο σ’ αυτήν, γιατί αυτή πέθανε με την απόφαση του Πρωθυπουργού να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές ενεργειακές μονάδες το 2023 που σημαίνει και η «Μελίτη 1», της Πτολεμαΐδας 5 που και αυτή θα πάψει μετά το 2028 να χρησιμοποιεί λιγνίτη.

Τηλεθέρμανση δεν υπάρχει πια, γιατί η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αλλάξουν την απόφαση τους να κλείσουν οι ενεργειακές μονάδες λιγνίτη. Το έχουν δηλώσει και το έχουν γράψει κατ’ επανάληψη ο Πρωθυπουργός, ο ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκης όσο και ο διοικητής της ΔΕΗ κ. Στάσης ο οποίος εγγράφως ενημερώνει ότι δεν πρόκειται να δώσει θερμική ενέργεια για την τηλεθέρμανση Φλώρινας. Να κολυμπήσουμε στα νερά της αβεβαιότητας. Εκτός και εάν οι της μείζονος μειοψηφίας αλλάξουν την κυβέρνηση και αλλάξει η πολιτική στην ενέργεια. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει, γιατί δεν τολμούν ούτε να καταγγείλουν αλλά ούτε και να ψελλίσουν την αντίδραση τους κατά του κ. Μητσοτάκη που πήρε τόσο την αρχική απόφαση για το 2028 αλλά και την δεύτερη για το 2023 και είναι υπεύθυνος αποκλειστικά για την βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Ο κ. Κωνσταντινίδης και οι συν αυτώ ας κάνουν την επανάσταση τους κατά του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και μετά ας ζητήσουν και από το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία, συμπληρώνω, να επαναστατήσουν και να αντισταθούν στα ενεργειακά σχέδια τους.

Ας καταλάβουμε όλοι ότι οι κυβερνήσεις με τέτοιες μεγάλες αποφάσεις, όπου πίσω τους κρύβονται οικονομικά συμφέροντα που οι ρίζες τους φτάνουν μέχρι το διεθνές κεφάλαιο δεν εκβιάζονται.

Δυστυχώς η μείζων μειοψηφία συνεχίζει να βρίσκεται στον κόσμο της. Οραματίζεται πάλης ξεκίνημα νέων αγώνων για την χρήση του λιγνίτη και της τηλεθέρμανσης, που δεν τους πιστεύει γιατί τα κίνητρα της δεν έχουν ως στόχο το καλό των πολιτών με ένα έργο που ακυρώθηκε από τον Πρωθυπουργό, που ακόμα και οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ αντιλήφθηκαν ότι δεν αλλάζει τίποτα και κατέβασαν τα λάβαρα του αγώνα κατά της απολιγνιτοποίησης και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που είναι η νέα πραγματικότητα στην ενέργεια. Ο λιγνίτης στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώθηκε από την παρούσα κυβέρνηση μόνο τις εξορυκτικές εταιρίες συμφέρει.

Είναι καιρός η μείζων μειοψηφία να δει και να εκτιμήσει το νέο περιβάλλον στο χώρο της ενέργειας με ρεαλισμό. Οι αποφάσεις του ΥΠΕΝ (Ιούνιος 2020) είναι συγκεκριμένες: «… με την κύρωση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) από το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής όπου οριστικοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, ο ατμοηλεκτρικός σταθμός (ΑΗΣ) Μελίτης της ΔΕΗ, αποσύρεται το 2023».

Και λίγο παρακάτω, «… Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, αλλά ότι:1. Οι εργασίες για την κατασκευή του δικτύου της τηλεθέρμανσης εντός της πόλης δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη

2. σε πρόσφατη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Απολιγνιτοποίηση αποφασίστηκε η κάλυψη των θερμικών αναγκών της πόλης με την ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου.

3. Η ΔΕΔΑ ΑΕ έχει συμπεριλάβει στο 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύου διανομής την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στην πόλη της Φλώρινας, με χρονοδιάγραμμα κατασκευής μέχρι το τέλος του 2023, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιούνται και οι συνδέσεις για τους καταναλωτές της πόλης.

Προτείνουμε

1. Την απένταξη της πράξης της τηλεθέρμανσης Φλώρινας, καθώς δεν είναι δυνατή η λειτουργική ολοκλήρωση της (μη εφικτή η παροχή θερμικής ενέργειας από τον ΑΗΣ Μελίτης και

2. Την αναθεώρηση του Επιχειρησιακού προγράμματος (ΕΠ) «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του ΕΣΠΑ 2014-2020, με την προσθήκη της επενδυτικής προτεραιότητας 7e, προκειμένου να ενταχθεί το έργο του Φυσικού Αερίου, για το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ένταξης στο Εθνικό ΠΔΕ του Υπουργείου περιβάλλοντος και Ενέργειας…».

Αντί λοιπόν η μείζων μειοψηφία να αναλίσκεται σε επαναστατική γυμναστική ας σταθεί δίπλα στον Δήμαρχο και ας δώσουν από κοινού τον καλό και μεγάλο αγώνα να εντάξουν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα από τις προτάσεις τους του Νοέμβρη του 2019, στο πρόγραμμα για την δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, για τον Δήμο Φλώρινας και την ΠΕ Φλώρινας. Να απορροφήσουν περισσότερα κονδύλια, ώστε οι επιπτώσεις από την απολιγνιτοποίηση να μετριαστούν. Να ελαχιστοποιήσουν τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων Δίκαιης μετάβασης για να μην έχουμε αλματώδη αύξηση της ανεργίας.

Ο λιγνίτης «πέθανε», διάδοχος του είναι το φυσικό αέριο και ακολουθεί το Υδρογόνο.
Οι κάτοικοι του Δήμου Φλώρινας θα ωφεληθούν άμεσα από την έλευση του Φυσικού Αερίου που η εγκατάσταση του θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Το σπουδαίο στο Φ.Α. είναι ότι όποιος συνδέεται μπορεί να κάνει και χρήση. Για τις όποιες δαπάνες των χρηστών ο Δήμαρχος ανέφερε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα «εξοικονομώ» με επιδότηση των δαπανών κατά 80% (ανακοίνωση Μουσουρούλη). Ακόμα ο Δήμαρχος δήλωσε ότι θα γίνει ειδική συνεδρίαση για το Φ.Α. με την παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου, που θα δώσει απαντήσεις στα όποια ερωτήματα.

Ας γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα και τα οποία δεν φαίνεται να αλλάζουν ούτε μεσοπρόθεσμα, το ΦΑ θα πρωταγωνιστεί τις επόμενες δεκαετίες στον ενεργειακό τομέα. Και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες των πολιτών όποιον χαρακτήρα και να έχουν αυτά. Οι πολίτες θέλουν να μειωθεί το κόστος της θέρμανσης και αυτό είναι εφικτό μόνο με το Φ.Α.

Χρειαζόμαστε άλματα προς τα μπρος και όχι πισωγυρίσματα επαναλαμβάνοντας τον κακό μας εαυτό όπως με την τηλεθέρμανση που συμπλήρωσε αισίως 16 χρόνια και δεν έγινε. Η τοπική μας πολιτική ηγεσία πρέπει να προχωρήσει άμεσα και αποφασιστικά στην υλοποίηση των προτάσεων του Νοεμβρίου 2019, χωρίς χρονοτριβή. Άλλο το τι θέλουμε και άλλο το τι μπορεί να γίνει. Κι αυτή η επιλογή είναι χρέος της τοπικής μας ηγεσίας. Να βάλει «τον δάκτυλον επί επί τον τύπον των ήλων» και να προχωρήσει.

Όλοι μαζί χωρίς αγωνιστικές κορώνες και βήματα προς τα πίσω ας προσπαθήσουμε ενωμένοι για το καλύτερο. Κάθε μέρα που περνάει δεν γυρνάει πίσω. Και οι ευθύνες θα έχουν ονοματεπώνυμο γι’ αυτές τις κρίσιμες μέρες που ζούμε.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης