Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους η 26η Ιουνίου με φετινό θέμα «Καλύτερη Γνώση για Καλύτερη Περίθαλψη», το οποίο συμπυκνώνει την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων που θα βασίζονται σε γεγονότα και σε κοινή ανάληψη ευθύνης.

Η μάστιγα των ναρκωτικών δεν καταπολεμάται μέσα σε μία ημέρα, ωστόσο η μέρα αυτή μας δίνει την αφορμή για περισυλλογή, αλλά και αυτοκριτική, για την αναζήτηση των αιτιών ενός από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα, που αγγίζει πρώτιστα τη νεολαία μας.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια η ελληνική και η παγκόσμια κοινωνία βιώνει αισθήματα ανασφάλειας και απελπισίας και διαβλέπει ένα αβέβαιο μέλλον. Όπως αποδείχτηκε και με την πρόσφατη εμπειρία της καταπολέμησης του Covid-19, η αμοιβαία στήριξη και η σωστή πληροφόρησης μπορούν να σώσουν ζωές. Έτσι και στο πρόβλημα των ναρκωτικών, ο αγώνας θα πρέπει να είναι κοινός και μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Γιατί είναι αγώνας για τη ζωή και απαιτεί την ενεργοποίηση όλων.

Ο Δήμος Φλώρινας επιδιώκει να στρέψει τους νέους, αλλά και συνολικά τους δημότες του, προς έναν τρόπο ζωής μακριά από εξαρτησιογόνες ουσίες και με βάση τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις τέχνες. Παράλληλα, στηρίζει με κάθε πρόσφορο τρόπο το σημαντικό έργο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Φλώρινας.

Ωστόσο, απαιτείται από το σύνολο των φορέων ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσης, που θα δίνει απαντήσεις και θα αντιλαμβάνεται το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση. Αντιμετωπίζοντας τους χρήστες ως ασθενείς, ενισχύοντας την πρόληψη και στηρίζοντας την κοινωνική επανένταξή τους.

Γιατί, το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι υπόθεση όλων μας. Και όλοι αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.


Βασίλης Γιαννάκης
Δήμαρχος Φλώρινας