Ικανοποίηση του Δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη για την Υπουργική Απόφαση για την "καθ' υπέρβαση" εισαγωγή των μαθητών της Φλώρινας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

 

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την Υπουργική Απόφαση σχετικά με την με την εισαγωγή των μαθητών της Π.Ε. Φλώρινας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση «καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων", εξαιτίας του σεισμού της 9ης Ιανουαρίου, εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης.

Ο κ. Γιαννάκης αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή, είτε μέσω επιστολών, είτε μέσω κατ' ίδιαν επαφών του τόσο με την Υπουργό Παιδείας, όσο και με τους μαθητές.

Αναλυτικά ο κ. Δήμαρχος ανέφερε:


"Ευχαριστώ για την αποδοχή της πρόσκλησης και για την παρουσία σας. Σας κάλεσα για μια ευχάριστη εξέλιξη που αφορά τη νεολαία της περιοχής μας και πιο συγκεκριμένα την εισαγωγή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής μέχρι να υλοποιηθεί το αίτημά μας από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Κεραμέως.

Όπως είναι γνωστό η περιοχή του Δήμου μας επλήγη από επιφανειακό σεισμό μεγέθους 5.3R στις 09-01-2022.

Τις αμέσως επόμενες μέρες και συγκεκριμένα στις 31-01-22 συναντήθηκα με τους προέδρους των 15μελών μαθητικών συμβουλίων των 1ου, 2ου, 3ου ΓΕΛ Φλώρινας και του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας, όπου μου μετέφεραν την αγωνία και την ψυχολογική τους πίεση και μαζί είχαμε την πρώτη τηλεφωνική επαφή με το Υπουργείο Παιδείας, όπου μετέφερα το αίτημα τόσο των μαθητών, αλλά και της δημοτικής αρχής.

Στις 03-02-22 με έγγραφό μας προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητήσαμε επίσημα στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου 2022 την εισαγωγή καθ’ υπέρβαση στις Ανώτατες Σχολές των μαθητών της Γ' Λυκείου του Δήμου μας.

Στις 17-02-22 σε συνάντηση με την Υπουργό με πληροφόρησε πως η σχετική απόφαση ανακοινώνεται προς το τέλος του καλοκαιριού.

Τότε κάποιοι μιλούσαν για μάταιο κόπο και φρούδες ελπίδες, ενώ κάποιοι άλλοι χαμογελούσαν ειρωνικά και έκαναν αρνητικές αναρτήσεις. Εμείς όμως πιστέψαμε στο αίτημά μας, το υποστηρίξαμε και το διεκδικήσαμε. Ελπίζαμε και στηριζόμασταν στην ευαισθησία της κας Κεραμέως και στο αίσθημα δικαίου που διακρίνει την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και δεν διαψευστήκαμε.

Στις 10-05-2022 ζήτησα από το ΑΠΘ να με ενημερώσουν εγγράφως για την ακολουθία των σεισμικών δονήσεων στο οποίο αίτημα ο συμπατριώτης μας κ. Τσάπανος ανταποκρίθηκε άμεσα.

Έτσι επανήλθαμε με νέο έγγραφο προς το Υπουργείο Παιδείας στις 17-05-22 με το οποίο τεκμηριώναμε την αρχική μας πρόταση με αναλυτικά στοιχεία των σεισμών που έγιναν στον Δήμο μας από το Δίκτυο Σεισμογράφων που τοποθέτησε ο Δήμος σε συνεργασία με το Α.Π.Θ., καθώς και με τον αριθμό των ημερών που τα σχολεία έμειναν κλειστά ή υπολειτουργούσαν.

Σε όλο αυτό το διάστημα, σχεδόν κάθε μήνα, με προσωπικές επισκέψεις στην κα Υπουργό και τους συνεργάτες της κρατούσα το αίτημα στην επικαιρότητα και γνωρίζοντας πως η απόφαση της Υπουργού ανακοινώνεται στο τέλος Αυγούστου, την επισκέφθηκα στις 03-08-22 και παρέδωσα ιδιοχείρως στην κα Υπουργό όλη την σχετική αλληλογραφία.

Προς ενίσχυση όλων των παραπάνω στις 11-07-22, και αφού είχα συναντηθεί με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κατέθεσα αίτημα παράτασης της έκτακτης ανάγκης του Δήμου μας λόγω σεισμού, το οποίο έγινε άμεσα αποδεκτό.

Στις 26-08-22 με μεγάλη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την Υπουργική Απόφαση σχετικά με την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων 2022, σε εννιά Δήμους που έχουν πληγεί από «φυσικές καταστροφές» για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, σύμφωνα με την οποία εισάγονται «καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.).

Το δικαίωμα αυτό ισχύει για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του σχολικού έτους 2021-2022 καθώς και για τους αποφοίτους, οι οποίοι υπέβαλαν Αίτηση - Δήλωση στα Λύκεια των ανωτέρω περιοχών και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022.

Για τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση από το Υπουργείο.

Αξίζει να επισημάνω την στήριξη του αιτήματος και την κοινή προσπάθεια από τον βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη, την βουλευτή Πέτη Πέρκα, τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Βόσδου.

Ως Δήμαρχος του Δήμου Φλώρινας, αλλά και ως γονιός, εκφράζω από καρδιάς τις ευχαριστίες μου προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Κεραμέως για την ικανοποίηση του αιτήματος μας και την ευαισθησία που επέδειξε για τα νιάτα του Δήμου μας και το αίσθημα δικαίου προς την κοινωνία μας".