Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2932/27.08.2021 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, δημοσιεύει φωτογραφία από το έτος 1933 την οποία την συνοδεύει με το παρακάτω κείμενο

1933 - ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΛΑΔΟΡΡΑΧΗΣ   

Η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται πανηγυρικά από την Εκκλησία μας. Οι Ιεροί Ναοί πλημμυρίζουν από τους πιστούς που ζητούν την Ευλογία και την Χάρη της Παναγίας. Ο Ελληνικός λαός είναι συνδεδεμένος με την Παναγία και πολλοί ναοί στην Ελλάδα, αλλά και στην δική μας περιοχή, είναι αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλαδορράχης, από το χτίσιμο της στα τέλη του 18ου αιώνα από ευλαβείς κατοίκους του χωριού Κλαδορράχη και της Φλώρινας, συγκεντρώνει πιστούς για τον εκκλησιασμό τους. Ιδιαίτερα τον Δεκαπενταύγουστο πολλοί Φλωρινιώτες επιλέγουν να εκκλησιαστούν στην εκκλησία που βρίσκεται σε ύψωμα πάνω από την Κλαδορράχη.

Αρκετά χρόνια παλαιότερα, μετά τον εκκλησιασμό, ακολουθούσε πανηγύρι που έστηναν στον χώρο έξω από την εκκλησία, στο ξέφωτο πριν το δάσος.

Η φωτογραφία μας είναι από τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου του 1933 στην Κλαδορράχη, και χαρακτηριστικά αναφέρει η Μαριαλένα Δημ. Μπέλτσου:

«Ανήμερα Παναγιάς, τότε που ξεκινούσαν με τα πόδια και με άμαξες από τη Φλώρινα, για να λειτουργηθούν στο εκκλησάκι της Κοίμησης και στη συνέχεια να στήσουν υπαίθριο γλέντι με φαΐ, κρασί, τσίπουρο, όργανα και χορό.»

Η μεγάλη παρέα, άνδρες, γυναίκες και, παιδιά από διάφορες οικογένειες, έχοντας όρθιους στην μέση τους οργανοπαίχτες (βιολί, κλαρίνο και τύμπανο), φωτογραφήθηκε για να κρατήσει ζωντανή την ανάμνηση. Τα χαμόγελα και τα υψωμένα ποτήρια μαρτυρούν την χαρά. Αλλά και οι ενδυμασίες αναδεικνύουν την ξεχωριστή γιορτή· όλοι φορούν τα «καλά» τους ρούχα ενώ σχεδόν όλοι οι άνδρες φοράνε γραβάτα.

Στην φωτογραφία η Μαριαλένα Μπέλτσου, την οποία ευχαριστούμε για την παραχώρηση, διέκρινε τον παππού της Βαγγέλη Μπέλτσο (αριστερά στην δεύτερη σειρά με άσπρο πουκάμισο και σκούρη γραβάτα), καθώς και τον θείο της Σπύρο Μπέλτσο, μεγαλύτερο αδελφό του Βαγγέλη, καθήμενο δεξιά στην δεύτερη σειρά με άσπρο πουκάμισο και γραβάτα και υψωμένο το ποτήρι.