Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 2923/11.06.2021 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, δημοσιεύει φωτογραφία από το τελευταίο υπηρέτη της παραδοσιακής κηροπλαστικής στην Φλώρινα, τον Δημήτριο Τσούκα, τον Τάκο Τσούκα, όπως τον αποκαλούσαν όλοι ο οποίος πρόσφατα έφυγε από την ζωή την οποία την συνοδεύει με το παρακάτω κείμενο


Η ΚΗΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΤΑΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑ

Ο ΤάκοςΤσούκας πλέκει πασχαλιάτικο καλαθάκι. Δίπλα δημιουργία του ιδίου, η γνωστή «νύφη» ή «νυφικό» - πασχαλινό κερί.

Η «ΦΩΝΗ» αφιερώνει το σημερινό «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ» στο τελευταίο υπηρέτη της παραδοσιακής κηροπλαστικής στην Φλώρινα, τον Δημήτριο Τσούκα, τον Τάκο Τσούκα, όπως τον αποκαλούσαν όλοι.

Όλοι οι Φλωρινιώτες, στα παιδικά μας χρόνια, κάναμε ΑΝΑΣΤΑΣΗ κρατώντας το κέρινο πασχαλινό καλαθάκι μας με το κόκκινο αυγό. Και η επιλογή δεν ήταν εύκολη ανάμεσα σε τόσα πολλά κομψοτεχνήματα.

Ο Τάκος Τσούκας με μεράκι έπλαθε το κερί δημιουρ-γώντας «Βυζαντινά πλεκτά κεριά», όπως ο ίδιος αποκαλούσε τα ιδιαίτερα καλλιτεχνήματα του, ακολουθώντας την τεχνική που είχαν διδαχθεί οι πρόγονοι του στο Μοναστήρι, τόπο καταγωγής του, στο οργανωμένο εργαστήρι του εκεί Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Μοναστηρίου. Το οικογενειακό εργαστήριο, συνέχεια της τέχνης που υπηρετούσαν από το 19ο αιώνα στο Μοναστήρι, στήθηκε στην Φλώρινα το 1926 από τον Ευάγγελο Τσούκα, καθώς, το Μοναστήρι δεν ενσωματώθηκε στην ελληνική επικράτεια και, η οικογένεια Τσούκα εγκαταστάθηκε στην πόλη μας.

Την «βυζαντινή κηροπλαστική πλεκτών κεριών», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στο τετρασέλιδο διαφημιστικό έγχρωμο φυλλάδιό του εργαστηρίου ΤΣΟΥΚΑ, την συνέχισε ο Τάκος Τσούκας. «Φτιαγμένα με καθαρό κερί μέλισσας, κατάλληλα επεξεργασμένα με τρόπους παραδοσιακούς, προσφέρουν το διακριτικό τους άρωμα και η εικόνα τους μαρτυρεί την μοναδικότητά τους».

Τα πλεκτά κεριά, οι σταυροί, τα καλάθια για να βάζουν τα πασχαλινά αυγά τους τα μικρά παιδιά, τα νυφικά, τα ευαγγέλια, αλλά και οι κουλούρες και τα κουβάρια για τις πένθιμες στιγμές, εντυπωσίαζαν στις διεθνείς εκθέσεις κέρινων δημιουργιών που συμμετείχε ο Τάκος και τύγχαναν πολλών διακρίσεων και επαίνων. Η όλη τεχνική έχει αποτυπωθεί σε βίντεο, όπου παρουσιάζεται η διαδικασία επεξεργασίας και πλεξίματος του κεριού, τα οποία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου κηροπλαστικής ΤΣΟΥΚΑ www.tkc.gr, όπου υπάρχει επίσης φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό.

(Τα στοιχεία προέρχονται από το «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ», φύλλο 2431/21-4-2011, με τίτλο «Οι Φλωρινιώτικες παραδοσιακές κέρινες δημιουργίες»).