γράφει ο Σιδηρόπουλος Ευστάθιος

Στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, στο χωριό Άγιος Βαρθολομαίος βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αναλήψεως του Κυρίου. 
Είναι χτισμένος μέσα σε ένα ειδυλλιακό φυσικό τοπίο περιτριγυρισμένος από καταπράσινα δέντρα. Πολλά χρόνια πριν χτιστεί η εκκλησιά, υπήρχε ένα μονοπάτι που οδηγούσε σε μια πηγή που ανέβλυζε ξινό νερό. 
Οι κάτοικοι θεωρούσαν ότι το νερό είχε θαυματουργικές ιδιότητες και έτσι, από διαφορά μερη του κόσμου ταξίδευαν προκειμένου να πιούν νερό και να θεραπεύσουν τις ασθένειες τους. Κάποτε, μια μουσουλμάνα γυναίκα, θέλησε να πιεί νερό και να θεραπεύσει την ασθένεια της. 
Τότε, τα νερά φούντωσαν και την παρέσυραν και την πέταξαν έξω. Αυτή κατάλαβε ότι αυτό έγινε επειδή δεν ήταν χριστιανή και αμέσως πίστεψε, βαπτίστηκε χριστιανή και θεραπεύτηκε από την ασθένεια της.

Έπειτα από πολλά χρονιά η κ. Πηνελόπη Μυστακίδου με καταγωγή από τον Άγιο Βαρθολομαίο έπειτα από κάποιο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε θέλησε να πάει στην πηγή να πιει νερό. Καθώς πήγαινε στον δρόμο προς την πηγή με την συνοδεία της κόρης της, άκουσε φωνές να φωνάζουν «Βοήθεια» και αμέσως σταμάτησε βρίσκοντας μπροστά τους την πηγή. 
Αφού πλύθηκε, θεραπεύτηκε από την ασθένεια της παίρνοντας την απόφαση μαζί με την οικογένεια της να χτίσει ένα μικρό εκκλησάκι. Στηριζόμενη στις δίκες τις πλάτες αλλά και στην βοήθεια του απλού κόσμου κατάφερε να οικοδομήσει έναν πανέμορφο ναό που γιορτάζει κάθε χρόνο σαράντα μέρες μετά από την Ανάσταση του Κυρίου. Εορτάζεται πάντοτε ημέρα Πέμπτη.