Φλώρινα 5-1-2021

ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ και κτίριο Α. Όλγας ,μια διαχρονική Ανεκπλήρωτη Υπόσχεση .

του Γιάννη Στρατάκη 
π.Νομάρχη Φλώρινας 
Περ. Συμβούλου-Συνδυασμός ΕΛΠΙΔΑ

Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα και τη Σ. Τύπου σχετικά με το κτίριο της Αγίας Όλγας είναι χρήσιμη μία μικρή ιστορική αναδρομή για να καταδείξει την πραγματική διάσταση του θέματος ,καθώς και όσα προηγήθηκαν με τη διεκδίκηση της Σχολής Καλών Τεχνών.

Στο κτίριο της Α. Όλγας όπως είναι γνωστό στεγάστηκε η Οικοκυρική Σχολή Θηλέων ,προνοιακή δομή που ήταν απαραίτητη για τις ταραγμένες εποχές της πρώτης 50ετίας του 20ου αιώνα (Μακεδονικό, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ,Μικρασιατική Καταστροφή ανταλλαγή πληθυσμών, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ).

Το κτίριο ανήκει στο Σύλλογο προς Διάδοση των Ελληνικών Γραμμάτων (Σ.Δ.Ε.Γ.),που ιδρύθηκε το 1869 και ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του το 1929. Έργο του Αρχιτ. Μηχανικού Σπ. Καλλέργη και του Πολ. Μηχανικού Π. Καμπά.

Το 1940 μετατράπηκε σε Νοσοκομείο στρατιωτικό. Την Γερμανική κατοχή μετατράπηκε σε κέντρο ψυχαγωγίας του Γερμανικού στρατού . Μετά την απελευθέρωση έμεινε άδειο ώσπου το 1952-53 επαναλειτουργεί ως Παιδόπολη «Αγία Όλγα» φιλοξενώντας ορφανά παιδιά της πολεμικής περιόδου. Μετά το 1970 και μέχρι το 1980 λειτούργησε ως Αγροτική και Οικοκυρική Σχολή απευθυνόμενη σε κορίτσια αγροτικών οικογενειών του Νομού Φλώρινας που αποκτούσαν επαγγελματική ειδίκευση επιπέδου κατώτερης Τεχνικής Σχολής. Μετά το 1980 λειτουργεί ως δομή παροχής κοινωνικών υπηρεσιών .Το Φεβρουάριο του 2003 γίνεται μεταστέγαση της παιδόπολης σε πτέρυγα του κτιρίου κοινωνικής πρόνοιας απέναντι από το κτίριο του Δήμου Φλώρινας. Όλα αυτά τα χρόνια το κτίριο μισθωνόταν από την Σ.Δ.Ε.Γ με ένα συμβολικό τίμημα.

Το άδειο αυτό αξιολογότατο αρχιτεκτονικά κτίριο ήταν η βασική δομή προς στέγαση και σημαντικό όπλο κατά την διεκδίκηση του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Όταν το 2003 αναλαμβάναμε τη Νομαρχία ακόμη ηχούσαν οι θρήνοι και ο απόηχος της απόφασης ορισμού της Έδρας του νεότευκτου αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας στην πόλη της Κοζάνης ,αφού μέχρι τότε τα τμήματα ΑΕΙ της Φλώρινας τα μόνα στη Δ.Μ. λειτουργούσαν ως παραρτήματα του Παν/μίου Θεσνίκης.

Οι θρήνοι είναι χρήσιμοι για την εκτόνωσή μας όχι όμως για το μέλλον του Παν/μίου της επόμενης μέρας μετά τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την ίδρυση του αυτόνομου Παν/μιου Δ. Μακεδονίας (Π.Δ.Μ.).

Αμέσως μετά την εγκατάσταση της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής που έγινε στις 16-7-2003 με πρόεδρο τον Πρύτανη του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Μασσαλά Χρήστο, ξεκινήσαμε μεθοδική δουλειά για την διεκδίκηση του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Τ.Κ.Ε.Τ) και την εδραίωση του Παν/μίου στην πόλη της Φλώρινας.

Συγκροτούμε ομάδα υποστήριξης αποτελούμενη από τους καθηγητές του Παιδαγωγικού Τμήματος αείμνηστους Μπέσα Τάκη και Σουλιώτη Μίμη που συντάσσουν το φάκελο διεκδίκησης του Τμήματος Κ.Ε.Τ.. Βασική κτιριακή υποδομή είναι το κτίριο της Α. Όλγας και άλλα συμπληρωματικά κτίρια πρώην σχολικά ,κοινοτικά καταστήματα κ.λ.π. Μεγάλη η συμβολή επίσης σε όλη την προσπάθεια ήταν του άμεσου συνεργάτη μου Στέργιου Γώγου που είχε την ευθύνη της πρωτογενούς προετοιμασίας της προσπάθειας και όχι μόνο.

Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (Ν.Σ.) 27-8-2003, στην οποία συμμετείχαν οι Βουλευτές του Νομού, Υφ/ργός κ.Λιάνης Γ. και κ. Κορτσάρης Ν., ο Μητροπολίτης κ.κ. Θεόκλητος, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Παπαναστασίου Σ., ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Περάσματος κ. Ασπρίδης Αιμ. κ.α., παρουσιάζεται ο Φάκελος Διεκδίκησης της Σχολής. Έχουν προηγηθεί και συνεννοήσεις μας με τον Πρόεδρο της νεοσύστατης Προσωρινής Διοικούσας του Π.Δ.Μ. κ. Χρήστο Μασσαλά .

Κατά τη συνεδρίαση ,έχουν ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής :

Νομάρχης Γ. Στρατάκης: Τώρα προχωράμε μπροστά .Δεν είχαμε μέχρι σήμερα κάποια μελέτη στα χέρια μας για να διεκδικήσουμε τεκμηριωμένα τη Σχολή. Η Μελέτη ήδη έχει επιδοθεί στον Υπουργό (Ευθυμίου Πέτρο) Παιδείας και Θρησκευμάτων (Π&Θ) και σε όλους τους αρμόδιους.

Οι συντελεστές της μελέτης:

Καθηγητής Τ. Μπέσας: Για πρώτη φορά γίνεται μία τόσο σοβαρή πρόταση.

Καθηγητής Δ.(Μίμης) Σουλιώτης: Με ευχαρίστηση διαπιστώνω ότι η Νομαρχία έχει στρατηγική και έχει θέσεις με σαφής στόχους που διεκδικεί να πετύχει.

Βουλευτής &Υφργός Γ .Λιάνης: Η Φλώρινα πρέπει να διεκδικήσει τη Σχολή. Δεν πίστευα ότι μπορούσαμε να πάρουμε την Έδρα ,αλλά αυτό το Τμήμα μπορούμε να το κερδίσουμε.

Βουλευτής κ. Ν. Κορτσάρης: Ότι έγινε-έγινε έχουμε 50% ευθύνες ως Φλωρινιώτες για την απώλεια της Έδρας και 50% ο Υπουργός κ. Ευθυμίου. Σήμερα υπάρχει ομοψυχία για την Σχολή Κ.Ε.Τ..

Συγκροτήθηκε Επιτροπή αποτελούμενη από το Νομάρχη ως Πρόεδρο ,τους Βουλευτές του Νομού, το Μητροπολίτη, το Δήμαρχο Φλώρινας και δύο καθηγητές εκπροσώπους του Παν/μίου και ΤΕΙ αντίστοιχα.

Συνοπτικά το ιστορικό της διεκδίκησης της Σ.Κ.Ε.Τ που προηγήθηκε και ακολούθησε της ημερομηνίας αυτής περιλαμβάνει:

-27/8/2003 Παρουσίαση φακέλου διεκδίκησης της Σχολής.

-19/2/04 Σύσταση Επιτροπής διεκδίκησης( Νομάρχης Γ. Στρατάκης ως Πρόεδρος, Μητροπολίτης κ. κ. Θεόκλητος , οι δύο βουλευτές κ. Γ. Λιάνης και Ν. Κορτσάρης, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Αιμ. Ασπρίδης ,ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Σ. Παπαναστασίου ,ο Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Σχολής Τ. Μπέσας και ο Δντης των ΤΕΙ Φλώρινας κ. Ταμουτσίδης Στ. ), η οποία κατά τη συνεδρίασή της συζήτησε α) την χωροταξική ανάπτυξη συνολικά του Παν/μίου και β) τη δημιουργία Ομίλου Φίλων του Παν/μίου στη Φλώρινα.

Στις 7-3-2004 γίνονται Εθνικές εκλογές και το πολιτικό περιβάλλον μεταβάλλεται, κυβέρνηση Ν.Δ διαδέχεται την του ΠΑΣΟΚ.

-19/7/04 Επιστολή Διοικούσας Επιτροπής Πανμιου Δ.Μ. προς τον Ειδικό Γραμματέα Υπ.Ε.Π. &Θ. κ. Α.Κυριαζή. Πρόταση για άμεση υλοποίηση-ίδρυση του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Τ.Κ.Ε.Τ) στη Φλώρινα.

-26/7/04 Συνεδριάζει η Επιτροπή Διεκδίκησης με την παρουσία του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Δ.Μ. κ. Μασσαλά Χρήστου. Αποφασίζεται η αποστολή επιστολών στο Σύλλογο προς Διάδοση των Ελλ. Γραμμάτων (Σ.Δ.Ε.Γ) για την παραχώρηση του κτιρίου της Α.Όλγας, και προς το Δήμο Φλώρινας για παραχώρηση μέρους του οικοπέδου του Στρατοπέδου Τάγαρη που πρόσφατα είχε παραχωρηθεί σε αυτόν από το Υ.Ε. Άμυνας. Η απάντηση με ημερ. 9/8/04 του Δήμου μετά από συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου είναι ουσιαστικά αρνητική, αφού έβαζε ως προαπαιτούμενο την εξάντληση του ήδη υφιστάμενου χώρου. Μία λάθος απόφαση που έδινε λάθος μήνυμα την περίοδο αυτή που διεκδικούσαμε εκτός από το Τ.Κ.Ε. Τεχνών και ένα Τμήμα Κινηματογράφου, έτσι ώστε η Νέα Σχολή να είναι Αυτόνομη.

-29/11/04 Επιστολή Προέδρου Δ.Ε. Παν/μιου προς Υπουργό Ε.Π.&Θ.κ. Μαριέττα Γιαννάκου- Κουτσίκου σε απάντηση του Φ251/115729/Β6 18-10-04.Δηλώνει ετοιμότητα για τη λειτουργία του Τμήματος στη Φλώρινα.

-28/1/05 Συνεδρία Αριθ. 25/28-1-05 της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Δ.Μ. προεδρεύοντος του κ. Μασσαλά Χ.. Έγκριση πρότασης ίδρυσης του Τμήματος Κ.Ε.Τ., μεταξύ άλλων ,με έδρα τη Φλώρινα.

-9/2/05 Εκδίδεται ψήφισμα του Νομ. Συμβουλίου και αποστέλλεται στον Υφργό Ε.Π.& Θ. κ. Ταλιαδούρο, ο οποίος στις 30-10-04 σε επίσκεψή του στη Φλώρινα δεσμεύτηκε ότι το Τμήμα της Φλώρινας θα ενταχθεί στην 1η ταχύτητα υλοποίησης, ενώ σε μετέπειτα εξαγγελία του δεν περιλαμβανόταν η σχετική δέσμευση.

-18/2/05 Απαντά το Υπουργείο-Αρμόδια Υπηρεσία (Α.Π. 17446/Β1/8-2-05) ,συνδέοντας το θέμα «με την ονομασία του Παν/μίου Δ.Μ. και τον καθορισμό του εμβλήματος αυτού», διάλογος που ήταν σε εξέλιξη την περίοδο αυτή.

-8/3/05 Συνεδριάζει η Επιτροπή Διεκδίκησηςκαι απευθύνει επιστολή προς τους Βουλευτές (που βρίσκονται στην Αθήνα ) κ. Ν.Κορτσάρη και Γ.Λιάνη,ζητώντας καθορισμό επείγουσας συνάντησης με την Υπουργό Ε.Π.&Θ. για υποβολή αιτήματος άμεσης λειτουργίας του Τμήματος Κ.Ε.Ε. Τεχνών στην πόλη της Φλώρινας.

-7/4/05 Η Επιτροπή Διεκδίκησης συναντάται με την Υπουργό Ε.Π.&Θ. κα Γιαννάκου και κατέληξαν στα παρακάτω: α) Να δημοσιευθεί άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ιδρύεται το Τμήμα της Φλώρινας, β)Μελλοντικά στις προθέσεις της Υπουργού (υιοθέτηση του αιτήματός μας) είναι η προσθήκη συναφούς Τμήματος π.χ Κινηματογράφου για να μετατραπεί το Τμήμα σε Σχολή Καλών Τεχνών. Η Επιτροπή δεσμεύτηκε (η Νομαρχία κυρίως που είχε αναλάβει το κύριο βάρος της προσπάθειας), ότι θα είναι έτοιμη κτιριακά ,ώστε το Τμήμα να λειτουργήσει το Ακαδημαϊκό έτος 2006-7. (σ.σ. :Βασική δέσμευση η παραχώρηση του κτιρίου της Α. Όλγας). Η Επιτροπή προσκάλεσε την Υπουργό και τον Υφργό στις εκδηλώσεις «Πρέσπες 2005». σ.σ.: Στις οποίες παραβρέθηκαν και τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο Ν. Φλώρινας.

Την επόμενη μέρα-άμεσα σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δ.Ε κ. Μασσαλά ξεκίνησε η σύνταξη φακέλου διεκδίκησης του Τμήματος Κινηματογράφου.

Η προσφορά του Προέδρου κ. Μασσαλά και η συνεργασία μαζί του ήταν καθοριστική για την έκβαση της διεκδίκησης και κυρίως φυσικά λόγω της θέσης του. Καθοριστικό ότι παρέμεινε στη θέση του μετά την αλλαγή Κυβέρνησης και γιαυτό πολεμήθηκε και από τον βουλευτή και τους τότε Κυβερνητικούς παράγοντες. Αυτό υποδαυλιζόταν και από μία μερίδα του Πανεπιστημιακού προσωπικού που δικαιολογημένα μεν γιατί δεν υπήρχε επαρκής εκπροσώπηση στη Διοικούσα Επιτροπή θεωρούμενη ως ξενόφερτη, αλλά αυτό ευτυχώς δεν επηρέασε τη διεκδίκηση που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ας δούμε όμως τι έγινε με το κτίριο της Α.Όλγας όλα αυτά τα χρόνια, τις ενέργειες και τα γεγονότα που ακολούθησαν , με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να παραμένει ανεκπλήρωτη δέσμευση:

-Στις 18/10/04 η Νομαρχία απευθύνει επιστολή προς τον ιδιοκτήτη Σύλλογο προς Διάδοση των Ελληνικών Γραμμάτων (Σ.Δ.Ε.Γ.) εκφράζοντας ενδιαφέρον για μακροχρόνια μίσθωση, αφού πλέον φαινόταν ρεαλιστική και εφικτή η δημιουργία του νέου Τμήματος.

-Στις 12/11/04 ο Σ.Δ.Ε.Γ απαντά πως, αφού παρέμεινε κενό επί διετία νοίκιασε το κτίριο σε ιδιώτη για να χρησιμοποιηθεί ως Πολυχώρος Πολιτισμού, ξενώνας κ.λ.π και δεν έχει αντίρρηση υπεκμίσθωσης , αν επιθυμεί ο μισθωτής την παραχώρησή του. Ήταν μια αναπάντεχη εξέλιξη .

-Ήδη στις 24/09/04 με επιστολή του ο ιδιώτης είχε απευθυνθεί προς τον Νομάρχη δηλώνοντας διάθεση συνεργασίας καθώς και δυνατότητα υπεκμίσθωσης χώρων του κτιρίου. Λύση που δεν πρόκρινε η Νομαρχία για ευνόητους λόγους.

-Στις 3/12/04, αφού βεβαίως ήταν ενήμερος για τις παραπάνω εξελίξεις ο βουλευτής κ. Κορτσάρης, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δ. Επιτροπής του Παν/μίου κ. Μασσαλά, την οποία κοινοποίησε στα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης, ενημερώνει για συνάντησή του με τον Ιδιώτη και Δικηγόρο της Θεσνίκης εκπρόσωπο του Σ.Δ.Ε.Γ. και ζητά τη σύγκλιση της Επιτροπής για συνάντηση με τους παραπάνω.

-Απορρίπτοντας εξ αρχής μία τέτοια λύση η Νομαρχία στις 9/2/05 αποφασίζει να φέρει το θέμα στη συνεδρίαση του Νομ. Συμβουλίου με πρόταση Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης του κτιρίου υπέρ της Νομαρχίας Φλώρινας. * Ήταν μία κίνηση τακτικής για να πειστεί το Δ.Σ. του Σ.Δ.Ε.Γ. ότι διακινδυνεύει να χάσει το κτίριο.

-Στις 8/2/05 Με επιστολή του ο Νομάρχης προς το Σ.Δ.Ε.Γ. που κοινοποιείται στον Ιδιώτη κάνει γνωστό την αναβολή λήψης Απόφασης από το Ν. Συμβούλιο, αφού την ίδια ημερομηνία ο Δικηγόρος τους με επιστολή του προς το Νομάρχη Φλώρινας εξέφραζε παράκληση αναβολής για να δυνηθεί ο Σύλλογος να εκθέσει τις απόψεις του για το θέμα.

-Στις 11/2/05 το γραφείο Νομάρχη ενημερώνει για τις επιστολές εγγράφως τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης.

-Στις 4/3/05 γίνεται συνάντηση στα γραφεία του Σ.Δ.Ε.Γ στην Αθήνα μεταξύ του Νομάρχη που συνοδευόταν από την Προϊσταμένη της Πολεοδομίας Φλώρινας (κ. Τσαπάνου Θ.) με το Δ.Σ. του Συλλόγου. Στη συνάντηση φαίνεται πως το Δ.Σ κατανοεί τις θέσεις μας για απ’ ευθείας μίσθωση ,ενώ η Προϊσταμένη τους κάνει γνωστό πως σύμφωνα με το Γ.Π.Σ (Γεν. Πολεοδομικό Σχέδιο) προβλέπονται συγκεκριμένες χρήσεις του κτιρίου και όχι αυτά που σχεδιάζει ο Ιδιώτης.

-Στις 7/3/05 με επιστολή του Νομάρχη προς τον Σ.Δ.Ε.Γ. ,σε συνέχεια προφορικής συνεννόησης, επιβεβαιώνεται και γραπτά το ενδιαφέρον για τη μίσθωση του κτιρίου απ΄ ευθείας από τη Νομαρχία.

-Στις 9/3/05 με νέα επιστολή του Νομάρχη προς το Σύλλογο γίνεται γνωστό ότι σε συνεδρίαση της Επιτροπής Διεκδίκησης στις 8-3-05 επανεπιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον για τη στέγαση του Τμήματος Κ.Ε.Ε. Τεχνών και εξουσιοδοτήθηκε ο Νομάρχης για τις απαραίτητες ενέργειες.

-Στις 6/4/05 με επιστολή της ο Σ.Δ.Ε.Γ. προς τον Νομάρχη Φλώρινας κάνει γνωστό ότι προχωρά στη λύση της μίσθωσης με τον Ιδιώτη και αποφάσισε να εκμισθώσει το κτίριο στην Ν.Α.Φ (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας) για τη στέγαση σε αυτό του Πανμίου Δ.Μ. Την επιστολή υπογράφουν (αναφέρεται για ιστορικούς λόγους) ο Πρόεδρος Ανδρέας Ζαΐμης και ο ταμίας Μαζαράκης Αινιάν.

-Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προέβλεπε εικοσαετή μίσθωση ,η Νομαρχία με επιστολή της 22-2-06 προς τη Διοικούσα του Πανμιου Δ.Μ. κάνει γνωστή προς αυτή την παραχώρηση για τις ανάγκες του Παν/μίου του κτιρίου της Παλιάς Οικοκυρικής Σχολής (Α. Όλγα) 5.150 τ.μ και ότι επί πλέον θα διατεθούν σε συνεργασία με τη Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας τρία Μουσεία και μία Εικαστική Βιβλιοθήκη, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων κ.λ.π. (έργο έμπρακτης διάθεσης προσφοράς της Στέγης που αξίζουν αναγνώρισης). Έτσι στη συνάντηση με την Υπουργό της Επιτροπής Διεκδίκησης 7-4-05, όπου αποφασίστηκε η ίδρυση του Τμήματος, ήταν η προίκα του στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης .

Οι δεσμεύσεις όμως δίνονται για να τηρούνται . Έτσι εκτός των διαδικασιών υλοποίησης της μίσθωσης, άμεσα κλήθηκε η Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας να συντάξει προϋπολογισμό επισκευής-συντήρησης του κτιρίου ,το οποίο σημειωτέον λειτουργούσε τρία χρόνια πριν, κανονικά ως Προνοιακή δομή. Οι απαραίτητες εργασίες για την παράδοση του κτιρίου, συντήρηση ή αντικατάσταση κουφωμάτων ,βαφές, ηλεκτρολογικές βελτιώσεις ,θέρμανση και συντήρηση εξωτερικών όψεων και στέγης δεν ξεπερνούσε το ποσό των 200 χιλ ευρώ, τα οποία έπρεπε να εξασφαλιστούν σε συνδυασμό με τη νομιμότητα των δαπανών επεμβάσεων που ξεπερνιόταν επειδή αφορούσαν ελαφρού χαρακτήρα παρεμβάσεις.

Δυστυχώς ο χρόνος δεν είναι ανοιχτοχέρης σε συνδυασμό με την γνωστή γραφειοκρατία. Δεν προλάβαμε στη θητεία μας μέχρι το τέλος του 2006 να δημοπρατήσουμε το έργο ,χωρίς να μπορούμε να φανταστούμε ότι θα υπήρχε από οποιονδήποτε περίπτωση τόσο αθέτησης της δέσμευσης απέναντι στο Πανμιο ,όσο και όσων επακολούθησαν με τη νέα Νομαρχιακή Αρχή που μας διαδέχτηκε από 1-1-2007.

Βέβαια όλο αυτό το διάστημα μετά την επιτυχή προσπάθεια δημιουργίας του Τμήματος ,το καλοκαίρι του 2005,ασχολιόμασταν με την αποτύπωση και έγκριση του ρυμοτομικού του Πανμίου απαραίτητου για την ανέγερση νέων μόνιμων εγκαταστάσεων και βελτίωση των υφισταμένων. Φιλοδοξία μας ήταν να ολοκληρώσουμε την ρυμοτόμηση μέχρι τέλους 2006, καθυστέρησε τελικά πάνω από δέκα χρόνια. Λύσαμε το πρόβλημα της προσωρινής στέγασης του νέου Τμήματος στο κτίριο του Τεχνικού Λυκείου , ενώ σε συνεργασία με τον Πρόεδρο κ. Μασσαλά στηρίζαμε κάθε προσπάθεια μεταξύ των οποίων και την δημιουργία Campusστις κατασκηνώσεις της Κλαδοράχης και άλλα τρέχοντα θέματα.

Η παραχώρηση του κτιρίου της Α. Όλγας μετά το 2007 καθυστερούσε αδικαιολόγητα ,το νέο Τμήμα είχε προβλήματα ανάπτυξης χωρικής και η Νομαρχία έψαχνε αμφίβολες λύσεις, όπως της αγοράς του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ οι φοιτητές βρίσκονταν διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους.

Για την Α. Όλγα ούτε λόγος ,ενώ μόνη της η Νομαρχία έβαλε ζήτημα στατικής επάρκειας του κτιρίου και κατά συνέπεια μία απλή επισκευή-συντήρηση ύψους 200 χιλ. ευρώ, χωρίς ιδιαίτερες αδειοδοτήσεις-εγκρίσεις επεμβάσεων στο κτίριο, εκτινάχτηκε η δαπάνη στο ποσό του 1,8 εκ. ευρώ και πλέον και το κυριότερο υπήρξε εμπλοκή σε χρονοβόρες διαδικασίες σύνταξης και εγκρίσεων μελετών με αποτέλεσμα την απώλεια μιας δεκαπενταετίας και βλέπουμε…

Έτσι φτάσαμε και στις τελευταίες εξελίξεις για την τύχη του κτιρίου.

Συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για να φτάσουμε εδώ. Φταίχτες όσο κι ‘αν ψάξουμε δεν θα βρούμε. Δύσκολο πράγμα η αυτοκριτική και οι ευθύνες διαχέονται!Το τελικό στοίχημα βέβαια θα κερδηθεί, έστω και αργά ,όταν θα χρηματοδοτηθεί, θα δημοπρατηθεί και θα ολοκληρωθεί το έργο.

Μπορούμε όμως σήμερα να πανηγυρίζουμε; Σίγουρα ΟΧΙ!!!


Υ Γ 1:Άσχετα με την εξέλιξη του κτιρίου, χρήσιμο είναι να επαναδιατυπωθεί η πρόταση ανάπτυξης του Τ.Κ.Ε.Τ στον ιστό του ιστορικού κέντρου της πόλης με την αξιοποίηση διατηρητέων κτιρίων .Και στη Σχολή ταιριάζει μια τέτοια ανάπτυξη και θα διασωθούν αξιόλογα κτίρια.

Υ Γ 2: Η προγραμματισμένη από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ίδρυση του νέου Τμήματος Κινηματογράφου και η μετατροπή του Τμήματος σε ανεξάρτητη ΣΧΟΛΗ είναι το επόμενο στοίχημα, διεκδικώντας την άρση αναστολής λειτουργίας που επέβαλλε η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. εν μέσω Απολιγνιτοποίησης.

Υ Γ 3: Είχα παραβρεθεί στην ανακήρυξη του αείμνηστου Τάκη Μπέσα στις 13-11-2014 ως Ομότιμου Καθηγητή του Πανμίου. Στην προσφώνησή του στέλεχος του Πανμίου αναφέρθηκε στην σημαντική συνεισφορά του στην επιτυχή διεκδίκηση του Τ.Κ.Ε.Τ και πολύ σωστά, όμως φρόντισε να υποβαθμίσει τελείως με αναφορά του τη συνεισφορά της τότε Νομαρχιακής Αρχής. Είμαι βέβαιος ότι οφειλόταν σε άγνοια .

Σημείωση: Σίγουρα έχει ενδιαφέρον επίσης τι έγινε μετά το 2010 και ιδιαίτερα την περίοδο 2015 μέχρι τις τελευταίες εξελίξεις .Ο λόγος όμως ανήκει κυρίως στους πρωταγωνιστές της περιόδου αυτής και περιμένουμε ν’ ανταποκριθούν πρώτα αυτοί, επιφυλασσόμενοι να επανέλθουμε με 2ο μέρος.